Cannabis är ett hot mot samhället. Om växtanvändningen inte regleras i harmoni.

Cannabisindustrin och utnyttjandet växer och expanderar globalt, men i Finland bara anläggningens olaglighet. Bättre interaktion och lösningar behövs. Vårt jobb är att hitta (inte förklara) sätt och arbeta tillsammans för att hitta harmoni.

Även om vi talar djärvt om cannabis. Vi erbjuder och fokuserar endast på att främja användningen av helt lagliga och drogfria Cannabis sativa-produkter.

Om vår webbplats väcker motstånd eller inspiration hos dig, då ta kontakt. Interagera med en bättre plats än jorden.

Cannabis kläder

Med cannabiskläder hänvisar vi generellt till ekologiska kläder, bättre kända som hampkläder, tillverkade av industriella sorter av Cannabis sativa.


Varför pratar vi om cannabis och inte hampa?

Eftersom vi vill klargöra att det är samma växt. Ordet cannabis fruktas för träsk och vi vill städa upp dess rykte

Hampatyg är ett hitmaterial från det förflutna och framtiden

Hampa är på många sätt det mest hållbara alternativet till kläder just nu. Cannabis, eller hampa, växer mycket snabbt och producerar en stor gröda med liten ansträngning. Odlingen odlar inte jorden och kräver inte bevattning eller växtskydd och bekämpningsmedel alls. Växten skyddar sig själv och andra grödor runt den från insekter och ogräs.

Hampfiber är den starkaste naturliga fibern i världen och har ännu starkare drag- och tryckhållfasthet än stål (1). Dessutom är tyget av hampa i sig väldigt andningsbart, värmebindande och avstötande mot smuts och lukt. Hamptyg är också ett våttåligt och långvarigt material som mjuknar vid användning men behåller sin form och inte luddar. Hampplagg möglar inte heller.

På rätt sätt kan hampa till och med tillverkas av ett mjukare och mer andningsbart material än bomull. Hamptyg filtrerar UV-strålar och skyddar därför också huden från solljus. Hamptyg är också lämpligt för färgning och behåller sin färg väl.

Hampa växer i popularitet som klädfiber

Hampa växer i nästan alla klimat och har en gång varit den vanligaste grödan i världen på grund av dess olika användningsområden. För närvarande är Kina den största tillverkaren av industriell hampa.

Tidigare var hampkläder också mycket populära i Finland och odlingen var mycket vanlig fram till 1950-talet. De första tecknen på hampodling i Finland går tillbaka till 4800 f.Kr. Det gick ett avbrott däremellan och nu ökar populariteten för jordbruket långsamt igen, men det finns bara en handfull tillverkare i Finland. EU: s jordbruksstöd för hampodling finns också i Finland.

Skötselanvisningar för hampkläder

Som regel behandlas hampkläder på samma sätt som linnekläder. Smuts kommer lätt av den släta fibern, så kläderna behöver inte särskilt hårt tvättas. Det rekommenderas att tvätta hampa i löst vatten med tvättpulver utan ljusmedel. Hampa plagg skrynklas lätt, varför stark spinning rekommenderas inte. Hampplagg bör strykas från fel sida genom gasväven vid en maximal temperatur på 200 C. Vi rekommenderar alltid att du följer instruktionerna från klädtillverkaren (2).

  Bearbetning av hampfiber


  Hampfibrer som är lämpliga för kläder erhålls från en hampafabriks stam. Cannabis sativa, särskilt känd som fiberhampa, kan växa till en höjd av 1-5 meter och kan producera ca. 30 cm långa fiberbuntar. Hampa bearbetas på ungefär samma sätt som lin. Jämfört med lin är hampfibrer grovare och styvare.

  Traditionellt har hampfiber använts t.ex. för tillverkning av fiskenät och segel. Hampa är också perfekt för tillverkning av mattor, säckar och andra tekniska textilier. Hampfiber används nu också i bildelar på grund av dess unika egenskaper (2).

  Hampa är ett mycket mer hållbart val än bomull!


  Här är en mer sammanfattad lista över varför hampa också är ett mycket mer hållbart alternativ än bomull!

  • Hampa måste växa n. 50% mindre vatten än bomull
  • Hampa berikar och förbättrar jorden. Bomull gör det inte.
  • Hampa producerar 2-3 gånger mer fiber än bomull.
  • Hampfiber är många gånger starkare och tåligare än bomull.
  • Hampa behöver inte bekämpningsmedel för skadedjur eller växtsjukdomar. Hampa är i sig resistent mot dem. Bomullsodling kräver skadliga kemikalier och bekämpningsmedel.
  • Nästan 10% av alla agrokemikalier och 25% av insektsmedel kommer från bomullsindustrin (4).

  Dessutom andas hampa bättre än bomull! Det är därför värt att överväga noga om alternativet är att välja hampa eller bomull som material.

  Hampa är ett bättre och mer hållbart alternativ till lin.


  De mest uppenbara skillnaderna mellan hampa och lin finns i tygernas hudkänsla, men också i växtens utbyte. Hampa känns mjukare än lin och hampfibrer erhålls från samma område upp till sex gånger mer än lin. Lin är också känslig för skadedjur och ogräs, och konstgjorda bekämpningsmedel används ofta i dess odling, till skillnad från hampodling.

  Dessutom är hampa väl lämpad för cirkulär odling och dess odling förhindrar markutarmning. Hampa är mer miljöansvarig och bättre än lin. Men om du också gillar linnekläder bör du alltid välja kläder gjorda av ekologiskt linne (3).

   

   

   

  KÄLLOR:

   

  1. Hampa Foundation. Är hampa verkligen starkare än stål.
   https://hempfoundation.net/is-hemp-really-stronger-than-steel-how/. Referens 26.03.2021
  2. Naturliga kläder. Hampa.
   https://luonnonvaate.fi/materiaalit/hamppu/. Referens 26.03.2021
  3. Hanna Rahkonen. Hampa sängkläder.
   https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/hamppuvuodevaatteet-hempea/. Referens 26.03.2021
   4. Wama underkläder. Hampa vs bomull. https://wamaunderwear.com/blogs/news/hemp-vs-cotton. Referens 26.03.2021
  Det är dags att utnyttja fördelarna med cannabis till en sund balans för människor, samhälle och planeten. Att göra världen till en bättre plats för cannabisprodukter åt gången.

  Cansa levererar de bästa cannabis-sativa-produkterna