Cannabis är ett hot mot samhället. Om växtanvändningen inte regleras i harmoni.

Cannabisindustrin och utnyttjandet växer och expanderar globalt, men i Finland bara anläggningens olaglighet. Bättre interaktion och lösningar behövs.

Vårt jobb är att hitta (inte förklara) sätt och arbeta tillsammans för att hitta harmoni.

Även om vi talar djärvt om cannabis. Vi erbjuder och fokuserar endast på att främja användningen av helt lagliga och drogfria Cannabis sativa-produkter.

Om vår webbplats väcker motstånd eller inspiration hos dig, då ta kontakt. Interagera med en bättre plats än jorden.

Cannabishus

Med cannabishus hänvisar vi till hamphus tillverkade med industriella sorter av Cannabis sativa.


Varför pratar vi om cannabis och inte hampa?

Eftersom vi vill klargöra att det är samma växt. Ordet cannabis fruktas för träsk och vi vill städa upp dess rykte

Hampbetong är nyckeln till hållbar konstruktion


Kolneutral hampkonstruktion blir allt vanligare i världen. Användningen av ekologisk hampbetong har också blivit vanligare i Finland de senaste åren. Allt du behöver för hampbetong är vatten, kalk och hamphuvud. Hamphuvud tillverkas av stamdelarna i en industriell användbar hampasort.


Fördelar med hampbetong i ett nötskal:

 • Koldioxid neutral
 • Energieffektiva
 • Andas
 • Formbeständig
 • Giftfri
 • Återvinningsbar
 • Lättviktig
 • Eldfast
 • Vattentät
 • Pest resistent
 • Bra isolering
 • Håller 100 år

Hampa växer i popularitet som byggmaterial


Hampa växer i nästan alla klimat och har en gång varit den vanligaste grödan i världen på grund av dess olika användningsområden. Nu ökar populariteten för odling och bearbetning av hampa till byggmaterial igen.


Användningen av hampa som byggmaterial är ingen ny uppfinning. Det är känt att de gamla kelterna använde hampbetong som ett material när de byggde bron för mer än två tusen år sedan. Sedan dess har hampa varit ett populärt byggmaterial i Japan i århundraden, varefter popularitet också har landat i Europa (1).

I Finland har hampisolering använts som isolering för timmerhus för att förbättra energieffektiviteten. De flesta gamla timmerhus har hampa som isolering. Modern naturfiberisolering är mindre populär eftersom den kan vara upp till tre gånger dyrare än mineralullsisolering (2).

Hampbetong är ett bättre och mer hållbart alternativ till cement


Cannabis, eller hampa, växer mycket snabbt och producerar en stor gröda med liten ansträngning. Odlingen odlar inte jorden och kräver inte bevattning eller växtskydd och bekämpningsmedel alls. Växten skyddar sig själv och andra grödor runt den från insekter och ogräs. Hampa är också ett utmärkt alternativ till rotation, och odling förbättrar jorden och ökar utbytet av de grödor som odlas efteråt. Hampa är mer miljöansvarig och bättre än traditionell betong.

Totalt produceras cirka 1,6 miljarder ton cement varje år. Portlandcement är den vanligaste typen av cement tillverkad av finmalt Portland-klinker och gips. Produktionen av detta cement producerar totalt 7-10% av alla antropogena koldioxidutsläpp. De största utsläppen sker i tillverkningen, som kräver höga temperaturer på 1450 ° C, och den energi som används för detta produceras vanligtvis med kol. Det betyder cirka 300 kilo koldioxid för varje ton cement. Dessutom orsakar förbränningen av kalksten i cement en kemisk reaktion som frigör cirka 500 kg koldioxid per ton cement (2).

Enligt en artikel av Concrete International innehåller traditionell betong cirka 12% cement och 80% jord, vilket uppgår till 10-11 miljarder ton årligen över hela världen. Den brytning som krävs för tillverkning, liksom tillhörande transporter, kräver enorma mängder energi och utgör dessutom en fara för skogar och vattenområden. Sötvattenindustrin använder cirka en miljard ton färskvatten per år (3).

I de flesta fall får betongkonstruktioner en genomsnittlig livslängd på cirka 50 år. 50 år är inte mycket lång tid med tanke på hur mycket betong som laddar jorden. Konstruktioner av hampbetong håller i minst 100 år, men möjligen också mycket längre

  Tillverkning av hampbetong


  Den för närvarande kända tillverkningstekniken för hampbetong utvecklades i Frankrike. I tekniken blandas hamphuvud med kalk och vatten för att bilda hampbetong. Med olika förhållanden och tillsatser (t.ex. sand) kan hampbetong göras lämplig för olika användningsområden. Dessutom behöver hampbetong en förstyvningsram av trä. Ramen är omgiven av hampbetong och ytorna är färdiga med en kalknivellering och en kalkbeläggning (4).

  Kalk låter vattenånga passera igenom och fungerar som en sköld. Om det finns en liten spricka i strukturen, har kalken egenskapen att reparera den. Vid den spruckna punkten samlar kalk fukt, som lyfter lös kalk i hampbetong till ytan. Kalk på ytan karboniseras och härdar igen och stänger sprickan. Hampbetong är mögelsäker, eftersom kalk i ingredienserna gör hampbetong mycket alkalisk. Hampbetong är också miljövänligt och ganska billigt att bygga (4).

  Hampbetongblandningen blandas snabbare i specialtrummor snabbare än en vanlig betongtrumma. Med en vanlig betongtrumma är blandningstiden åtta minuter, men med en hampbetong tar det tre minuter. Metoder för tillverkning av hampbetongkonstruktioner har också utvecklats för att bli ännu effektivare och hampbetong kan nu också sprutas eller gjutas direkt i element. Maskiner speciellt konstruerade för hampbetong har också kommit in på marknaden (5).

  Beläggningen ska vara andningsbar, varför ofta kalkfyllmedel används. Kalkniveller kan också tillverkas av samma kalk som används som bindemedel i väggarna. Olika färgpigment kan blandas i kalk för att ge ytfärgen. Tegel och trä kan också användas som beläggning. I våtrum, så kallade ”Tadelakt” -teknik, som har använts i Marocko i hundratals år. I Tadelakt-tekniken poleras kalknivån med en sten och vattentätningen görs med mjuk tvål. Förutom badrumsstrukturer gör denna teknik också handfat, badkar och andra badrumsmöbler av hampbetong (5.)

  KÄLLOR:

   

  1. Chill Bud. Hempcrete – Det revolutionerande “gröna” byggmaterialet tillverkat av cannabis. https://thechillbud.com/hempcrete-the-revolutionary-green-building-material-made-from-cannabis/. Referens 26.03.2021
  2. Antti Lahtinen. Hampbetong som byggmaterial. Avhandling. Seinäjoki University of Applied Sciences. 2014. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/77665/Antti_Lahtinen.pdf?sequence=1. Referens 23.03.2021.
  3. Concrete International. 2001. Minska betongens miljöpåverkan. Hemsida. American Concrete Institute. Referens 26.03.2021. http://ecosmartconcrete.com/docs/trmehta01.pdf
  4. Rhydwen. 2012. Byggnad med hampa och lime. Engelsk. MSC Arkitektur: AEES
  5. Allin. S. 2012. Byggnad med hampa. Engelsk. Seed Press.
  Det är dags att utnyttja fördelarna med cannabis till en sund balans för människor, samhälle och planeten. Att göra världen till en bättre plats för cannabisprodukter åt gången.

  Cansa levererar de bästa cannabis-sativa-produkterna