Kannabis on uhka yhteiskunnalle, mikäli kasvin kokonaisvaltaista hyötykäyttöä ei reguloida.

Kannabisala ja hyötykäyttö kasvaa ja laajenee globaalisti, mutta Suomessa vain kasvin laittomuus. Tarvitaan parempaa vuorovaikutusta ja ratkaisuja.

Tehtävämme on etsiä (ei julistaa) keinoja ja yhteistyötä harmonian löytämiseksi. 

Vaikka puhumme rohkeasti kannabiksesta, tarjoamme ja keskitymme edistämään vain täysin laillisten ja turvallisten Cannabis sativa tuotteiden hyötykäyttöä.

Mikäli sivustomme herättää sinussa vastustusta tai inspiraatiota, niin ota yhteyttä. Vuorovaikutetaan maapallosta parempaa paikkaa.

Kannabisvaatteet

Kannabisvaatteilla viittaamme yleisesti paremmin hamppuvaatteina tunnettuihin ekologisiin vaatteisiin, jotka ovat valmistettu teollisista Cannabis sativa -hamppulajikkeista.


Miksi puhumme kannabiksesta emmekä hampusta?

Koska haluamme tehdä selväksi, että kyseessä on sama kasvi. Kannabis sanaa pelätään suotta ja haluamme puhdistaa sen mainetta

Hamppukangas on menneen ja tulevaisuuden hittimateriaali

Hamppu on monella tapaa tämän hetken kestävin vaihtoehto vaatteiden materiaaliksi. Kannabis eli hamppu on erittäin nopeakasvuinen ja tuottaa suuren sadon pienellä vaivalla. Sen viljely ei köyhdytä maaperää, eikä se tarvitse lainkaan keinokastelua tai kasvinsuojelu- ja torjunta-aineita. Kasvi suojelee itseään ja ympärillä olevia muita viljelykasveja hyönteisiltä ja rikkaruohoilta.

Hampusta saatava kuitu on maailman vahvin luonnonkuitu ja sen veto- ja puristuslujuus on terästäkin vahvempi (1). Lisäksi hampusta valmistettu kangas on luontaisesti hyvin hengittävä, lämpöä sitova, sekä likaa ja hajuja hylkivä. Hamppukangas on myös märkäkestävä ja pitkäikäinen materiaali, joka pehmenee käytössä, mutta säilyttää muotonsa eikä nukkaannu. Hamppuvaate ei myöskään homehdu.

Oikein käsittelemällä hampusta saa jopa puuvillaa pehmeämpää ja paremmin hengittävää materiaalia. Hamppukangas suodattaa UV-säteitä ja suojaa siksi myös ihoa auringon valolta. Hamppukangas sopii myös värjättäväksi ja se säilyttää värinsä hyvin. 

Hamppu kasvattaa suosiotaan vaatekuituna

Hamppu kasvaa lähes kaikissa ilmastoissa ja se on ollut aikoinaan maailman yleisin viljelykasvi sen monipuolisten käyttökohteiden ansiosta. Tällä hetkellä teollisen hampun suurin tuottajamaa on Kiina.

Aikoinaan hamppuvaatteet  olivat erittäin suosittuja myös suomessa ja sen viljely oli hyvin yleistä vielä 1950-luvulle asti. Ensimmäiset merkit hampunviljelystä Suomessa ovat ajalta 4800 eaa. Välissä oli tauko ja nyt viljelyn suosio on taas hiljalleen nousussa, mutta valmistajia Suomessa on vain kourallinen. Hampun viljelyyn saa EU:n maataloustukea myös Suomessa.

Hamppuvaatteiden hoito-ohjeet

Pääsääntöisesti hamppuvaatteita käsitellään samalla tavalla kuin pellavavaatteitakin. Lika irtoaa sileästä kuidusta helposti, joten vaatteet eivät tarvitse erityisen voimakasta pesua. Hamppuvaateet suositellaan pestäväksi väljässä vedessä pesujauheella ilman kirkastusaineita. Hamppuvaatteet rypistyvät helposti, jonka takia voimakasta linkousta ei suositella. Hamppuvaatteet kannattaa silittää nurjalta puolelta harson läpi korkeintaan 200 C lämpötilaa käyttäen. Suosittelemme aina noudattamaan vaatteiden valmistajan antamia ohjeita (2).

  Hamppukuidun jalostaminen


  Vaatekuiduksi kelpaavaaa hamppukuitua saadaan hamppukasvin rungosta. Erityisesti kuituhamppuna tunnettu Cannabis sativa voi kasvaa 1-5 metriä korkeaksi ja siitä voi saada n. 30 cm pituisia kuitukimppuja. Hampun jalostus tapahtuu hyvin samalla tavalla kuin pellavankin jalostaminen. Pellavaan verrattuna hamppukuitu on karkeampaa ja jäykempää.

  Perinteisesti hamppukuitua on käytetty mm. kalastusverkkojen ja purjeiden valmistukseen. Hamppu sopii myös erinomaisesti mattojen, säkkien ja muiden teknisten tekstiilien valmistamiseen. Hamppukuitua käytetään nykyisin myös autojen osissa, sen ainutlaatuisten ominaisuuksien takia (2).

  Hamppu on monin verroin puuvillaa kestävämpi valinta!


  Tässä vielä tiivistetty lista miksi hamppu on myös monin verroin puuvillaa kestävämpi vaihtoehto!

  • Hamppu tarvitsee kasvaakseen n. 50% vähemmän vettä kuin puuvilla
  • Hamppu rikastuttaa ja parantaa maaperää. Puuvilla ei.
  • Hamppu tuottaa viljelyalaltaan 2-3 kertaa enemmän kuituja kuin puuvilla.
  • Hamppukuitu on puuvillaa moninkertaisesti vahvempaa ja kestävämpää.
  • Hamppu ei tarvitse torjunta-aineita tuholaisille tai kasvitaudeille. Hamppu on luontaisesti vastustuskykyinen niille. Puuvillan viljelyssä tarvitaan haitallisia kemikaaleja ja tuholaismyrkkyjä.
  • Lähes 10% kaikesta maatalouskemikaaleista ja 25% hyönteismyrkyistä tulee puuvillateollisuudesta (4).

  Lisäksi hamppukangas hengittää paremmin kuin puuvilla! Kannataakin siis harkita tarkkaan jos vaihtoehtona on valita materiaaliksi hamppu tai puuvilla.

  Hamppu on pellavaa parempi ja kestävämpi vaihtoehto.


  Hampun ja pellavan ilmeisimmät erot ovat kankaiden ihotuntumassa, mutta myös kasvin satoisuudessa. Hamppu on pellavaa pehmeämmän tuntuinen ja hamppukuitua saadaan samalta viljelyalalta jopa kuusi kertaa enemmän kuin pellavaa. Pellava on myös herkkä tuholaisille ja rikkakasveille, sekä sen viljelyssä käytetään usein keinotekoisia torjunta-aineita toisin kuin hampunviljelyssä niitä ei tarvita.

  Lisäksi hamppu sopii hyvin kiertoviljelyy ja sen viljely estää maaperän köyhtymistä. Hamppu onkin ekologisuudeltaan pellavaa vastuullisempi ja parempi vaihtoehto. Mikäli kuitenkin tykkäät myös pellavavaatteista, kannattaa valita aina luomupellavasta valmistettuja vaatteita (3).

   

   

   

  LÄHTEET:

   

  1. Hemp Foundation. Is Hemp Really Stronger Than Steel.
   https://hempfoundation.net/is-hemp-really-stronger-than-steel-how/. Viitattu 26.03.2021
  2. Luonnonvaate. Hamppu.
   https://luonnonvaate.fi/materiaalit/hamppu/. Viitattu 26.03.2021
  3. Hanna Rahkonen. Hamppuvuodevaateet.
   https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/hamppuvuodevaatteet-hempea/. Viitattu 26.03.2021
   4. Wama underwear. Hemp vs cotton. https://wamaunderwear.com/blogs/news/hemp-vs-cotton. Viitattu 26.03.2021
  On tullut aika valjastaa kannabiksen hyötykäyttö ihmisille, yhteiskunnalle ja maapallolle terveelliseen tasapainoon. Tehdään maapallosta parempi paikka kannabistuote kerrallaan. 

  Cansa delivers the best cannabis sativa products.