Kannabis on uhka yhteiskunnalle. Mikäli kasvin hyötykäyttöä ei reguloida harmoniaan.

Kannabisala ja hyötykäyttö kasvaa ja laajenee globaalisti, mutta Suomessa sen hyötykättöä yritetään estää. Tarvitaan parempaa vuorovaikutusta ja ratkaisuja.

Tehtävämme on etsiä (ei julistaa) keinoja ja yhteistyötä harmonian löytämiseksi. 

Vaikka puhummekin rohkeasti kannabiksesta. Tarjoamme ja keskitymme edistämään vain täysin laillisten ja päihteettömien Cannabis sativa tuotteiden hyötykäyttöä.

Mikäli sivustomme herättää sinussa vastustusta tai inspiraatiota, niin ota yhteyttä. Vuorovaikutetaan maapallosta parempaa paikkaa.

Kannabismuovi

Kannabismuovilla viittaamme yleisesti paremmin hamppumuovina tunnettuihin ekologisiin tuotteisiin, jotka ovat valmistettu teollisista Cannabis sativa -hamppulajikkeista. Biohajoavalla hamppumuovilla voidaan korvata lähes kaikki nykyiset muovituotteet.


Miksi puhumme kannabiksesta emmekä hampusta?

Koska haluamme tehdä selväksi, että kyseessä on sama kasvi. Kannabis sanaa pelätään suotta ja haluamme puhdistaa sen mainetta

Hamppumuovi on biohajoavaa ja myrkytöntä

Hamppumuovi on 100% biohajoavaa ja kestävä vaihtoehto. Oikeissa olosuhteissa hamppumuovi hajoaa muutaman kuukauden kuluessa. Perinteisen öljypohjaisen muovin hajoaminen saattaa kestää jopa 1000 vuotta (1).

Maapallo on koetuksella kaikesta kertyneestä muovisaateesta ja tilanne vaatii muutosta. Muovia päätyy mereen, maahan ja rikastuu ihmisiin ja eläimiin. Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, niin nykyään meristä löytyy jopa pienten valtioiden kokoisia muovilauttoja. Muovi vaarantaa ympäristön ja kaikkien lajien terveyttä. Onkin syytä pohtia miksi jatkaisimme kestämättömän muovin valmistamista ja käyttöä jos meillä on parempia vaihtoehtoja (1).

Vuonna 2016 maailmassa valmistettiin muovia noin 335 miljoona tonnia. Koko määrästä Euroopan osuus on noin 60 miljoonaa tonnia. Valtaosa muovien raaka-aineista valmistetaan fossiilisia lähteitä kuten öljyä ja maakaasua käyttämällä. Kaikesta raakaöljyn kulutuksesta käytetään n. 4-6 prosenttia erilaisten muovituotteiden valmistukseen (2).

Raakaöljystä tehdään polttoaineita, jonka tuotannon yhteydessä syntyy hiilivetyjä, monomeereja kuten eteeni ja propeeni ym. Muoviteollisuus hyödyntää näitä pienmolekyylisiä yhdisteitä polymeroimalla eli liittämällä niitä peräkkäin pitkiksi ketjuiksi, joista syntyy erittäin suuria molekyylejä, polyeteenejä. Puhtaat polymeerit eivät useinkaan sovellu käytöön suoraan sellaisenaa, vaan niihin sekoitetaan erilaisia lisä- ja täyteaineita, jotta muovin käsittely olisi helpompaa ja tuotteista saataisiin kestävämpiä. Näitä lisäaineita ovat esimerkiksi palonestoaineet, antistaattiset lisäaineet, voiteluaineet, vaahdotusaineet, lämpöstabilisaattorit, väriaineet, lujiteaineet, sitkistysaineet ja UV-stabilisaattorit (2).

Hamppu on kestävä vaihtoehto muoviteollisuuden raaka-aineeksi


Hamppu on nopeasti uusiutuva ja kestävä vaihtoehto monenlaiseen tarpeeseen. Hampunviljely rikastuttaa ympäristöä ja parantaa maaperää. Hampun syvälle ulottuvat juuret estää maaperän eroosiota ja siten vesistöjen pilaantumista. Hamppua voidaan kasvattaa samassa maaperässä ongelmitta vuosikausia. Hamppua voi viljellä miltein joka puolella maapalloa ja se on ollut aikoinaan maailman yleisin viljelykasvi sen monipuolisten käyttökohteiden ansiosta


Hamppumuovin valmistuksen pääraaka-aine on orgaaninen luonnonkuitu, jota saadaan hampun varsista. Valmistuksessa ei käytetä hampunsiemenistä saatavaa öljyä toisin kuin voisi ajatella.  Isossa mittakaavassa hamppumuovin valmistaminen olisi huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin perinteinen ympäristöä kuormittava muovi. Hampun koko kasvustosta voisi valmistaa kymmeniä tuhansia tuotteita biokomposiiteista polttoaineeseen ja elintarvikkeisiin.

Vaikka hamppumuovi onkin biohajoava, se on silti 5 kertaa jäykempää ja 2,5 kertaa vahvempaa kuin raaka-öljystä valmistettava perinteinen muovi. Lisäksi hampusta valmistettu muovi kestää lämpöä, vettä, tulta ja hometta, joka mahdollistaa sen entistäkin monipuolisemmat käyttökohteet (3). Vasta maanpinnan alapuolella ollessa hamppumuovin biohajoaminen alkaa. Hamppumuovin ansiosta muovin tarvetta voisi yleisesti vähentää, kun sen kestävyys ja käyttömahdollisuudet paranevat. Tässä prosessissa säästettäisiin myös valtavasti energiaa.

Nykyisen muovin “hormonihäirikkö” BPA eli Bisfenoli A vaikuttaa hormonitoimintaa 

Hamppumuovi ei sisällä haitallista myrkkyjä ja on vapaa monomeeri BPA:sta (Bisfenoli A). BPA:ta käytetään yleisesti lähes kaikkialla kuten elintarvikkeiden säilytysastioissa ja juomapulloissa, josta sitä päätyy myös ympäristöön ja elimistöön.

BPA matkii elimistössä naishormoni estrogeenin vaikutusta ja sillä voi olla haitallisia viakutuksia esim. Immuunijärjestelmään, lisääntymiseen, hedelmällisyyteen ja oppimiseen. Myös maailman terveysjärjestö on osoittanut huolensa BPA:n vaikutuksista yleisesti luontoon ja kyseinen kemikaali yhdistetään myös joidenkin eläinten hormonitoiminnan ongelmiin (4).

BPA on hyväksytty raaka-aineeksi elintarvikemuovin valmistuksessa ja sen ainekohtainen siirtymäraja-arvo on 0,6 mg/kg ja siedettävä päiväsaanti on 0,05 mg/vrk jokaista painokiloa kohti (4).

   

  LÄHTEET:

  1. Cannabis-Mag. Le plastique de chanvre peut changer le monde
   https://fi.cannabis-mag.com/le-plastique-de-chanvre-peut-changer-le-monde/, viitattu 3.5.2021
  2. Plasthouse. Mistä muovit valmistetaan ja miten biomuovit siihen liittyy. https://plasthouse.fi/mista-muovit-valmistetaan-ja-miten-biomuovit-siihen-liittyy/. Viitattu 3.5.2021
  3. Evohemp. 6 ways hemp plastic is better. https://evohemp.com/evo-hemp-blog/6-ways-hemp-plastic-is-better/. Viitattu 4.5.2021
  4.  YLE. Bisfenoli A on hormonihäirikkö. https://yle.fi/uutiset/3-5091096. Viitattu 3.5.2021
  On tullut aika valjastaa kannabiksen hyötykäyttö ihmisille, yhteiskunnalle ja maapallolle terveelliseen tasapainoon. Tehdään maapallosta parempi paikka kannabistuote kerrallaan. 

  Cansa delivers the best cannabis sativa products